Det sprids många rykten på nätet just nu. Vilken information kan jag lita på? Här får du handfasta tips på hur du ska granska dina källor.
Källkritik – att systematiskt granska källor och bedöma dess trovärdighet – har alltid varit viktigt. Med nätets framväxt och dagens närmare 55 miljarder webbsidor är mängden tillgänglig information gigantisk. Dessutom finns källor i en rad olika format som text, bild, infografer, video och poddcasts. Och i många olika kanaler. Hur ska jag då veta vilken källa som är trovärdig?
Tre nivåer av källor
Först och främst behöver du ha koll på att källor delas in i tre olika nivåer; primärkällor, sekundärkällor och tredjepartsskällor.
Primärkällan är ursprungskällan och den som först publiceras. Den har inte tolkats eller utvärderats av någon. Kom ihåg att även primärkällor behöver granskas.
Sekundärkällan återger något som den ursprungliga källan kommunicerat.
Tredjepartskällan återger det som en sekundärkälla har förmedlat.
Låter det rörigt?
Tänk att en primärkälla kan vara ett uttalande i en presskonferens från WHO:s chef Tedros Adhanom. Den sekundära källan, en journalist på New York Times tolkar informationen och publicerar en artikel i tidningen. Därefter filtrerar och värderar en tredjepartskälla informationen och lägger ut i sociala medier, vilket du tar del av.
Är du en medveten källkritiker letar du upp ursprungskällan för att utvärdera och jämföra om det som förmedlats stämmer överens med det du läst.
Gör din research och skapa en egen bild
För att bilda dig en egen uppfattning om källan behöver du sedan ställa ett antal frågor.
- Vem ligger bakom informationen?
- Är skribenten expert på området och neutral?
- Kan du hitta den ursprungliga källan?
- Varför finns informationen? För att sakligt presentera faktauppgifter, eller är avsikten att förändra ditt tänkande och agerande?
- Vem tjänar på att du sprider vidare?
- Hur gammal är informationen?
- Är den fortfarande relevant?
- Var hittade du informationen?
- Kommer den från en pålitlig källa?
- Har källan tidigare gått ut med information som du kan lita på?
Glöm inte oberoende källor
Se till att få informationen bekräftad av flera oberoende källor. Det ökar dina chanser att avgöra om källan är tillförlitlig eller inte. Ju fler oberoende källor, desto högre sanningshalt.
Tänk efter innan du delar
Tänk på att när du delar innehåll kan det kan vara du som är sekundär-, eller tredjepartskällan. Att uttrycka sig fördömande kan slå tillbaka, skada ditt rykte och till och med anses vara förtal.
Läs mer om hur du ska tänka kring källor när du producerar eget innehåll här
Källor:
Rapport: Källkritik på nätet #25, Internetstiftelsen
Arbeta med källkritik, Stockholmskällan, Stockholms stad
Kolla källan, Checklista för källkritik, Skolverket
Film: Källkritik, UR
Wikipedia
Källkritik: vad är det? gymnasium.se
Senaste kommentarer